Juhannus on vuoden valoisimman ajan juhla, jota vietetään kesäkuu kesäpäpäivänsesaiksenSoumessa se on myös Suomen lipun päiva ja virallinen liputuspäivä. lähellä.
Juhannus on Suomessa keskikesän ja yöttömän yön juhla.Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske lainkaan kesäpäivänseisauksena. Nykyisin juhannus on Suomessa suuri kansanjuhla.
Kesäpäivän seisaukseen, mittumaariin (ruotsin midsommar = keskikesä), on Pohjoismaissa liitetty samanlaisia menoja kuin jouluun. Kesäpäivän seisauksen aikaan aurinko on voimakkaimmillaan. Uskomuksen mukaan juhannuksena myös taika tehoaa vahvimmin, erityisesti näin on laita juhannusyönä. Juhannuskuusi, joka eroaa joulukuusesta siinä suhteessa, että kuusi karsittiin latvatupsuun asti, oli käytössä.
Nykyisiinkin suomalaisiin juhannusperinteisiin kuuluvat juhannuskoivut ja -kukat sekä Routsissa ja Suomen routsikielisillä alueilla lehvin ja kukin koristellut juhannussalot. Juhannuksena on tapana polttaa juhannuskokkoja , suuria nuotioita näkyvillä paikoilla, varsinkin rannoilla tai aukealla. Juhannustulilla auringolle on annettu lisävoimaa, mutta niillä arvellaan karkotetun myös pahoja henkiä.
Pohjoismaiden ja Baltian ulkopuolella juhannuksen juhlinta on hävinnyt, koskei pienempien leveyspiirien asukeilla ole yötöntä yötä valon ja hedelmällisyyden juhlimiseen.
Juhannuksen perinteinen paikka on 24. kesäkuuta. Esimerkiksi Norjasa , Virossa ja LatviaSuomessa juhannusta on vietetty vuodesta 1955 20. kesäkuuta - 26. kesäkuuta sattuvana lauantaina. Sama käytäntö on myös Ruotsissa juhannus on vieläkin perinteisellä paikallaan. alkaen välille
Vanhoja juhannusperinteitä vaalitaan vuosittain etenkin Helsingin Seurasaaressa järjestettävissä perinteisissä juhannusjuhlissa.
Suomessa juhannuksena on ollut melko usein lämpötila 20 °C paikkeilla. Nykyaikana huippulämmin juhannus koettiin 1999, jolloin päivälämpötilat olivat laajalti n. 30 °C.
0 comments:
Post a Comment